Tips en trucs

Er is een groot verschil tussen iets in een lijst stoppen, of iets inlijsten. Realiseer u dat een ingelijst opject aan de muur, vaak de grootste blikvanger in de ruimte is. Daarom is het van groot belang om de nodige aandacht te besteden aan fraai inlijstwerk waar u met plezier jaren tegen aan kijkt. Heel vaak krijgen we de vraag naar een onopvallende lijst. De klant is vaak bang dat de lijst alle aandacht van het in te lijsten opject weghaalt. Niets is minder waar, er is maar één soort lijst die opvalt (in negatieve zin) en dat is de verkeerde lijst. De juiste lijst zal nooit opvallen maar juist het object versterken.

Formaat:

Ook wat betreft het formaat en de breedte van de lijst bestaan nogal wat misverstanden. In de lijstenmakerijen geldt een ongeschreven wet “Een lijst is altijd te smal, maar nooit te breed”. En dat geld ook voor het formaat. Kijk maar eens kritisch om u heen. Je ziet vaak hele kleine paneeltjes in zeer forse baroklijsten en ook hele kleine etsjes in hele grote passe-partout’s. Andersom kom je veel minder tegen, een heel groot schilderij in een smal lijstje oogt direct ielig. Ook een lijst met een te smal passe-partout oogt niet goed. Natuurlijk is er geen uniforme regel voor inlijstwerk, maar er is meer mogelijk dan u denkt. Grijp niet direct naar het eerste de beste zwarte standaart lijstje, maar kijk eerst eens goed rond. Eerst kijken dan beslissen.

Kleur:

Ook qua kleur is er veel mogelijk, maar kan er ook veel misgaan. Vaak hebben klanten de neiging om de kleur van de lijst niet af te stemmen op het in te lijsten object, maar op de kast, de vloer, de gordijnen of wat dan ook. Met als gevolg dat de lijst uiteindelijk best aardig staat bij de gordijnen die 3 meter verderop hangen, maar de wanddecoratie als geheel niet echt geslaagd is. Natuurlijk houdt iedereen rekening met de kleuren in z’n huis, maar de combinatie tussen de lijst en dat wat er in zit is heel belangrijk. Ook hierbij geldt weer, kijk eerst goed voor je beslist.

Vorm:

Dat er veel mogelijk is, is u waarschijnlijk wel duidelijk geworden. Maar er bestaan ook nogal wat misverstanden over de vorm van de lijsten. Men denkt vaak dat je boven een bank of dressoir altijd een “liggende” lijst moet hangen. de hieronder geplaatste schetsjes geven aan dat dat helemaal niet hoeft. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

adminTips en trucs